Converting Your Pool to Saltwater

جایگزینی کلرزن های معمولی با کلرزن نمکی


نوشته شده توسط : حسام الدین پولادی


کلرزن های معمولی تنها گزینه های شما برای کلرزنی استخر نیستند. به جای افزودن مواد شیمیایی به استخر، می توانید از کلزن های نمکی استفاده کنید. طی سال های اخیر، محبوبیت کلرزن های نمکی بین صاحبان استخر به عنوان روشی بهتر و آسان جهت ضدعفونی آب استخر، افزایش یافته است. برخی از صاحبان استخر ترجیح می دهند مواد شیمیایی سمی را وارد استخر نکنند و برخی دیگر فقط می خواهند فرآیند ضدعفونی را آسان تر کنند، که در هر دو حالت می توانند از کلرزن نمکی استفاده کنند. در این مقاله با کلرزن نمکی استخر به عنوان یک روش بهینه برای کلرزنی استخر آشنا خواهید شد و در ادامه به نحوه جایگزینی کلرزن های معمولی استخر با کلرزن نمکی خواهیم پرداخت.



استخر حاوی نمک

برای استفاده از کلرزن نمکی باید ابتدا مقداری نمک به آب استخر اضافه کنید، که این مقدار زیر آستانه طعم می باشد، بدین معنی که آب مزه شوری خفیفی خواهد داشت. آب دریا حدود 50.000ppm نمک دارد، اما آب استخر تنها تفریباً 3.000ppm نمک خواهد داشت. کلرزن نمکی دارای چند سل نمک (الکترود) بوده که درون مسیر خط لوله گردش آب سیستم فیلتراسیون نصب شده و با عبور آب نمک دار استخر از درون آن، نمک تجزیه شده و ترکیبات کلر تولید می شود. لذا در استفاده از کلرزن نمکی نیز، همچنان از کلر برای ضدعفونی آب استخر استفاده می کنید، با این تفاوت که کلر را خودتان و در محل استخر تولید می کنید. کلر تولید شده توسط کلرزن نمکی کیفیت بالاتری داشته و اثرات منفی کلر معمولی مانند بو، قرمزی چشم و خارش پوست را ندارد. با کلرزن نمکی دیگر نیازی به خرید کلر قرصی، کلر مایع و یا پودر شوک ندارید، چون این سیستم تمام کلر مورد نیازتان را تامین می کند. سیستم کلرزن نمکی یک ویژگی سوپرکلرزنی نیز دارد که همانند شوک کلر استخر عمل می کند.


مزایا و معایب کلرزن نمکی

مزایا:

  • عدم نیاز به خرید کلر : کلرزن نمکی استخر کلر طبیعی تولید می کند، لذا دیگر نیازی به خرید قرص کلر، پودر شوک و کلر مایع ندارید!

  • عدم نیاز به افزودن کلر به صورت دستی : کلرزن نمکی به صورت اتوماتیک کلر را تولید کرده و مقدار کلر آزاد استخر را در محدوده مشخص شده نگه می دارد. این یک مزیت بزرگ کلرزن نمکی نسبت به کلرزن های معمولی است، زیرا در سیستم های سنتی ممکن است به دلایل مختلف مانند مسافرت و یا فراموشی، موجودی کلر تمام شده و استخر دچار مشکل شود.

  • بوی کلر، قرمزی چشم و خارش پوست وجود ندارد : اثرات منفی کلر مانند بوی بد، قرمزی چشم و خارش پوست ناشی از کلرآمین است. کلر تولید شده توسط کلرزن نمکی، کلرآمین ندارد، لذا هیچکدام از این مشکلات وجود نخواهد داشت. به همین علت بسیاری از کسانی که در استخر دارای کلرزن نمکی شنا می کنند، فکر می کنند که استخر کلر ندارد!

معایب:

  • افزایش PH و مقدار کلسیم آب : در استخرهای دارای کلرزن نمکی PH آب افزایش می یابد. اگر PH را در محدوده مجاز آن نگه ندارید، ممکن است رسوبات کلسیم روی دیواره های استخر و سل کلرزن نمکی ایجاد شود. جهت جلوگیری از این مشکل، PH را به صورت هفتگی اندازه گیری کرده و در صورت نیاز به کاهش PH از افزودن پودرهای آماده و یا هیدروکلریک اسید استفاده کنید.

  • تعویض سل نمک : هر 3 تا 7 سال باید یکبار سل نمک را تعویض کنید.

  • قطعات بیشتر : در یک سیستم کلرزن نمکی، به نسبت قطعات بیشتری وجود دارد که ممکن است دچار مشکل شوند، مانند مدار الکترونیکی، سل نمک، سنسور جریان یا سوئیچ جریان.

  • خوردگی در استخر و تجهیزات؟ : این موضوع البته جای شک و تردید دارد. برخی از متخصصان آب نمک را برای تجهیزات استخر مفید می دانند، اما برخی دیگر معتقدند که باید از تجهیزات خاص در این استخرها استفاده کرد. تجربه ما نشان می دهد که گاهی اوقات ممکن است آب بند شفت پمپ استخری در این گونه استخرها کمی زودتر خراب شود، اما این قطعه ارزان بوده و به آسانی قابل تعویض است. اگر از هیتر استفاده می کنید، در نظر داشته باشید که از هیترهای مس- نیکل استفاده کنید، زیرا در مقابل آب نمک مقاومند. آخرین آیتمی که شما باید در نظر بگیرید یک آند روی است. یک دیسک آندی از جنس روی را درون اسکیمر قرار دهید تا تمامی خوردگی ها را جذب کند.

جایگزینی کلرزن های قدیمی با کلرزن نمکی

پس از تصمیم گیری برای جایگزینی سیستم کلرزنی سنتی خود را با کلرزن نمکی، قدم اول انتخاب سیستم کلرزن نمکی مناسب برای استخرتان است. ملاحظاتی که برای انتخاب کلرزن نمکی باید در نظر بگیرید را در ادامه لیست کرده ایم.


انتخاب کلرزن نمکی

  • اندازه استخر : سیستم های کلرزن نمکی برای استخرهای با حجم 10.000 تا 100.000 گالن قابل استفاده هستند، لذا باید بر اساس حجم استخرتان سیستم مناسب را انتخاب کنید. شما می توانید کلرزن نمکی را کمی بزرگتر از سایز مورد نیاز انتخاب کنید تا بتوانید دوره زمانی استفاده از سیستم را کوتاه تر کنید و همچنین مدت زمان بین تعویض دوره ای سل نمک نیز طولانی تر شود.

  • بودجه : رنج قیمت کلرزن های نمکی بین 500 تا 2000 دلار می باشد.

  • ویژگی ها : کلرزن های نمکی با ویژگی های مختلفی ارائه می شوند. برخی از این ویژگی ها عبارتند از: تنظیم مقدار نمک، خود شور، خود تشخیص، نمایشگر دیجیتال و توانایی کنترل تجهیزات استخر.

  • هزینه تعویض سل : این هزینه یک فاکتور مهم بوده که معمولا نادیده گرفته می شود. تعویض سل نمک هر 3 تا 7 سال یکبار انجام می شود. رنج قیمت هر سل نمک بین 200 تا 700 دلار می باشد.

نصب و راه اندازی

جهت نصب کلرزن نمکی می توانید کار را به تکنسین های با تجربه ما بسپارید و یا خودتان با پیروی از دستورالعمل نصب، دستگاه را نصب کنید. همچنین می توانید برای اطلاع از مراحل نصب و راه اندازی، ویدیوی آموزشی بالا نیز می تواند کمک تان کند. نصب شامل کمی لوله کشی و کارهای برقی می باشد.


افزودن نمک

پس از نصب کلرزن نمکی، گام بعدی افرودن نمک به آب استخر است. در حالت کلی اصول اولیه و مراحل این کار به صورت زیر می باشد:

  • محاسبه مقدار نمک مورد نیاز

  • آزمایش آب

  • انتخاب نمک

  • افزودن نمک

اولین کاری که باید انجام دهید بررسی راهنمای نصب کلرزن نمکی برای تعیین مقدار نمک مورد نیاز می باشد. مقدار آن بسته به حجم استخر معمولا بین 180 تا 450 کیلوگرم متغییر می باشد. معمولا آب استخر در حالت عادی هم کمی نمک دارد (به طور مثال 200ppm)، لذا باید ابتدا مقدار نمک را اندازه گیری کرده و پس از افزودن نمک نیز مقدار آن را دوباره اندازه گیری کنید تا در محدوده 3000 تا 3500ppm قرار گیرد.

سپس باید نمک استخر را خریداری کنید. این کار بسیار آسان بوده و نمک را می توانید از فروشگاه های محلی، فروشگاه استخر و یا حتی فروشگاه های مواد غذایی خریداری کنید. خلوص نمک انتخابی باید حداقل 99.8 درصد سدیم کلراید بوده و به صورت گرانولی باشد (به صورت قرص و یا سنگ نمک نباشد). اغلب مردم هنگامی که متوجه می شوند که باید 180 کیلوگرم نمک به آب استخر اضافه کنند، نگران می شوند. اما این مقدار نمک معادل 10 کیسه نمک 18 کیلویی می باشد که هزینه کمی دارد. نمک در آب به صورت محلول می باشد و در شرایط خاص مانند پس از باران شدید، بیرون ریختن آب از استخر ناشی از حضور شناگر یا نشت آب، باید مقداری نمک به آب استخر اضافه کرد تا مقدار آن به محدوده مورد نیاز بازگردد.

اکنون وقت آن رسیده است که نمک را به آب اضافه کنید. پمپ استخری را روشن کنید و مطمئن شوید که کلرزن نمکی خاموش باشد. نمک را به صورت یکنواخت روی سطح آب استخر پخش کنید. جهت جلوگیری از آسیب به تجهیزات، نمک را به صورت مستقیم به اسکیمر یا درین اصلی اضافه نکنید. پمپ استخری را به مدت 24 ساعت روشن بگذارید تا نمک به صورت کامل در آب حل شود. پس از 24 ساعت، مقدار نمک آب را اندازه گیری کنید تا مطمئن شوید در محدوده مجاز 3000 تا 3500ppm باشد.


راه اندازی کلرزن نمکی

مهم ترین نکته قبل از راه اندازی کلرزن نمکی اطمینان از تعادل شیمیایی آب است. مقدار هریک از پارامترهای زیر را در محدوده توصیه شده تنظیم کنید:

  • نمک: 3000 تا 3500ppm

  • کلر آزاد: 1 تا 3ppm

  • PH : 7.8-7.2

  • سیانوریک اسید (تثبیت کننده): 50 تا 75ppm

  • قلیائیت کل: 80-120ppm

  • سختی کل: 150-400ppm

در هنگام راه اندازی، بهتر است با استفاده از پودر شوک و یا کلر به آب استخر شوک دهید. قبل از روشن کردن کلرزن نمکی، صبر کنید تا مقدار کلر به محدوده 1 تا 3ppm برگردد. حال باید کلرزن را روشن کنید. توصیه می کنم در 24 ساعت اول، دستگاه را روی 50% ظرفیت تولید کلر تنظیم کرده و روشن بگذارید. پس از 24 ساعت مقدار کلر آزاد استخر را اندازه گیری کنید تا ببیند مقدار آن بین 1 تا 3ppm قرار دارد یا نه؟ اگر مقدار کلر خیلی زیاد یا خیلی کم باشد، مقدار تولید دستگاه را به اندازه 10% افزایش یا کاهش دهید و پس از 24 ساعت دوباره مقدار کلر را اندازه گیری کنید. این فرآیند را تا زمانی که مقدار کلر در محدوده مجاز قرار گیرد، تکرار کنید. نکته جالبی که در مورد کلرزن نمکی وجود دارد این است که پس از تنظیم اولیه، دستگاه به صورت مداوم کلر طبیعی به مقدار مورد نیاز تولید کرده و آب استخر را کاملا شفاف و ضدعفونی شده نگه می دارد. سیستم کلرزن نمکی یک ویژگی سوپر کلرزنی نیز دارد که به آب استخر شوک می دهد. همچنین زمانی که شرایط آب مطلوب نباشد، می توان به صورت دستی از حالت سوپر کلرزنی دستگاه استفاده کرد تا آب دوباره تمیز و شفاف شود.


نگهداری

آزمایش آب

پس از نصب و راه اندازی کلرزن نمکی، باید به صورت دوره ای پارامترهای شیمیایی آب که در بالا ذکر شد را اندازه گیری کنید تا مطمئن شوید در محدوده مجاز قرار داشته و تعادل شیمیایی آب برقرار باشد.


افزایش طول عمر سل نمک

همزمان که سل نمک در حال کار است، رسوبات کلسیم روی تیغه های سل می نشیند. برای از بین بردن این رسوبات، تیغه ها را درون محلول رقیق اسید بخیسانید. برای افزایش طول عمر سل نمک، تیغه های آن را حداقل هر سه ماه یک بار تمیز کنید. اما از طرف دیگر در نظر داشته باشید که اگر تعداد دفعات تمیز کردن سل نمک زیاد باشد و یا از اسید غلیظ استفاده کنید، ممکن است پوشش تیتانیومی سل را از بین رفته و سل کارایی خود را از دست بدهد.


افزایش کلسیم

pH در استخرهای دارای کلرزن نمکی تمایل به افزایش دارد، لذا نظارت بر مقدار pH و افزودن هیدروکلریک اسید جهت کاهش pH بسیار مهم و ضروری است. pH بالا باعث افزایش سرعت ایجاد رسوب کلسیم روی سل نمک و کاشی های استخر می شود. بسیاری از صاحبان استخر جهت جلوگیری از بروز این مشکل همزمان با نصب کلرزن نمکی، یک دستگاه پمپ تزریق اسید نیز جهت تنظیم pH نصب می کنند. لذا همزمان با تولید کلر توسط کلرزن نمکی، مقدار PH نیز به صورت اتومات اندازه گیری شده و با تزریق اسید، در محدوده مجاز تنظیم می شود.


نیاز به راهنمایی بیشتر جهت تعویض کلرزن های قدیمی با کلرزن نمکی دارید؟

پس از تجربه نصب چندین کلرزن نمکی، می توانم صادقانه بگویم که یکی از جالب ترین تجهیزات استخری، کلرزن نمکی است. پس از نصب و راه اندازی اولیه دستگاه، به هیچ عنوان نگران مقدار کلر آزاد استخر و ضدعفونی آب نخواهید بود، زیرا تولید و تزریق کلر به صورت اتوماتیک انجام می شود. اگر تصمیم به جایگزینی کلرزن قدیمی تان با کلرزن نمکی گرفته اید، جهت راهنمایی بیشتر می توانید با کارشناسان ما در پولبان با شماره تماس 44435674-021 تماس حاصل فرمائید.